ČESKÝ LIST

Plukovník americké armády ve výslužbě McGregor a jeho realistický pohled na Ukrajinský problém

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

✔️ Myslím, že za několik týdnů budou lidé vědět, že ztráty ukrajinských sil jsou velmi vysoké, mnohem vyšší, než si kdokoli připouští. Myslím, že i na ruské operace bude zcela jiný pohled. Nezapomeňte, že Rusové nejsou jako my. Mnozí z nás si mysleli, že když ruská vojska vstoupila na Ukrajinu, smete jí jako po ráně kladivem. Ale nic takového.

✔️ Hlavním důvodem bylo, že Putin dal jasně najevo: "až to skončí, měli bychom žít s Ukrajinci". Jeho cíle byly velmi jednoduché: zaprvé neutralita ukrajinského státu, zadruhé autonomie či nezávislost donbaských republik a dohoda, že s rusky mluvícími občany Ukrajiny nebude špatně zacházeno a že nebudou občany druhé kategorie, jako tomu bylo doposud. A nakonec stažení jakýchkoli nároků na Krym Ukrajinou.

✔️ Krym nikdy nebyl ukrajinský. Vraťme se k Chruščovovi a jeho flámu z 50. let, kdy předal Kyjevu, mimochodem ruskému, kontrolu nad Krymem. To jsou základní podmínky, které se nikdy nezměnily.

✔️ Ale myslím, že se teď některé věci změnily - a ne kvůli údajnému ukrajinskému odboji, i když ten se chová jako ISIS a páchá na Rusech strašná zvěrstva, a o tom se vůbec nepíše. Myslím, že Putin nyní Zelenskyymu a jeho vyjednavačům naslouchá, ale už je nebere vážně. A nyní musí přehodnotit, co chce dělat, a možná se rozhodne přenechat vše na východ od Dněpru Rusku.

✔️ Velká část z toho historicky nebyla Ukrajina, stovky let byly tyto země mongolské, pak se staly ruskými, žijí tam Ukrajinci, ale také hodně Rusů. Myslím, že se možná rozhodne, že to bude muset udělat. To nevíme, ale není to nerozumný závěr, zejména pokud se rozhodne, že nemůže věřit ničemu, co Ukrajinci dělají nebo říkají.

✔️ Vzhledem k Zelenskyyho chování a odporu k jakémukoli rozumnému výsledku se možná rozhodne: necháme Zelenskyyho mluvit a budeme dělat to, co jsem právě popsal - vezmeme si celou východní část.

✔️ Situace má ale i druhou stránku, která je velmi nebezpečná: neustálý příliv vojenské techniky, většinou z Polska. A nepřekvapilo by mě, kdyby udělal něco, co by to zastavilo. Odpaloval rakety na místa, kde věděl, že cvičíme ukrajinské síly, kde bychom mohli připravit operace, které by obvinily Rusko, jako jsme to už udělali v Sýrii.

✔️ Dali jasně najevo, že tyto dodávky svým odpůrcům na Ukrajině nebudou tolerovat. A to je velmi nebezpečné, protože se blíží k hranicím NATO a mohlo by se tam stát něco, co nebylo plánováno, nějaký incident, a pak bychom mohli vidět, že se válka rozšířila. Bude to katastrofa.¨

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x