ČESKÝ LIST

Česká policejní fušeřina: Když nervově labilní vrah přechytračí stovky policistů

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Když západní experti kritizovali Rusko za zvládnutí teroristického útoku na beslanskou školu v září 2004, měly by především zanalyzovat postup české policie dnes.

Já osobně vidím pochybení v práci s informacemi a extrémní rigiditu ozbrojených složek. Vrah několik hodin předem veřejně informoval o tom, že hodlá zabíjet a PČR dokázala jen to, že si našla rozvrh hodin studenta a vyslala na hodinu jednoho policistu v dojmu, že si student před střelbou ještě poslechne přednášku?

Předávání informací o tom, kde je střelec, mi ze záběrů zveřejněných policí, přijde tragikomické. Zatímco venku stepující policisté s Glockem 19 pokřikují, jak by střelce "smázly z místa", doprošují se, zda mohou zasáhnout alespoň krycí palbou a odpověď nepřichází.

Mezitím policie zmateně pobíhá po schodišti a vyráží dveře.

"Doporučuji odstřelovače, tady je střelec dobře vidět", radí policista, nebo novinář, zatímco si střelec vesele pobíhá po střeše, čas od času vystřelí a s krytím si velkou hlavu nedělá. Jeho mise je stejně sebevražedná a tak to usnadnil policii jak jen mohl, ale ani on se rychlé reakce nedočkal. Odstřelovač, který by situaci vyřešil rychle, chyběl a zatím si střelec stále neohroženě pobíhá po střeše z pod české vlajky k ukrajinské a nazpátek.

Rakušanovo ministerstvo si tedy může pogratulovat, ale děje se něco? Hledají se hrdinové, místo aby padali hlavy. Davu se předhodí supermani - řvoucí přechytralí novinář, který útočníka provokoval k další střelbě a policista, který konečně zahájil nějakou střelbu a je mu přičítáno, že díky němu se vlastně střelec zabil. Pokud si někdo myslí, že byl útočník ohrožen krátkou palnou zbraní, když se nacházel na střeše s útočnou puškou, může snít dál

Já předpokládám, že mu došla munice, po okusování se nudou při čekání na policejní zásah, a misi, kterou si stanovil, na rozdíl od české policie, úspěšně splnil. Policie žádný úspěch slavit nemůže, podle mě jsme byly svědky absolutního fiaska, ale abychom oblbli národ, budeme místo analyzování chyb a jejich řešení, hledat hrdiny.

*

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu.

4
1
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Drak
Drak
9 měsíců před

Zdá se, že v této tragedii, dělala Policie jen to, co jí bylo umožněno těmi, kdo to celé zinscenovali.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x