ČESKÝ LIST

Nejvyšší západní diplomaté a představitelé a většina obyvatel Ukrajiny jsou kategoricky proti členství v NATO. Proč o tom veřejnost nic neví?

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Tento klíčový předpoklad, který by zamezil vzniknutí války na Ukrajině, či by nyní posloužil jako stavební kámen k deeskalaci konfliktu a budování míru, nikdy nebyl veřejnosti v médiích prezentován. Lidé by si tyto důkazy a fakta alespoň měli navzájem šířit mezi sebou, aby se tím odstranila jedna z hlavních překážek na cestě k míru. Operováním s lživým dogmatem, že se Vladimír Putin jednoho rána roku 2014 vzbudil a rozhodl se podmanit si Evropu, nikdy nedojdeme k prozření, nepoznáme příčinu ničivého konfliktu a nikdy nebudeme mít šanci na mír.

Vzhledem k tomu, že se ukrajinská krize stále stupňuje a zvyšuje se i možnost přímé konfrontace mezi Ruskem a USA/VB/EU/NATO, je důležité, aby se na Západě i v mezinárodním měřítku více vědělo o některých skutečnostech, o nichž se v západních masmédiích obecně nemluví.

Spor o členství Ukrajiny v NATO byl snad nejdůležitějším tématem, které vedlo k současné krizi. Proto by mělo být více známo, že důležitou dohodou, které bylo dosaženo mezi Gorbačovem a Bushem kolem roku 1990, bylo, že USA nebudou rozšiřovat členství v NATO na východ do blízkosti ruských hranic. Jack F. Matlock, tehdejší velvyslanec USA v Sovětském svazu a dlouholetý přední odborník na sovětskou politiku, měl na rozhodující rozhovory vhled z nejbližšího kruhu. Prohlásil (15. února 2022 , Responsible Statecraft):

„Gorbačov byl ujištěn, i když ne ve formální smlouvě, že pokud bude sjednocenému Německu umožněno zůstat v NATO, nedojde k žádnému posunu jurisdikce NATO na východ, ani o píď.“


Tehdejší velvyslanec USA v Sovětském svazu a dlouholetý přední odborník na sovětskou politiku Jack F. Matlock

USA se však od těchto záruk brzy začaly odklánět. Rok 1997 byl v této souvislosti přelomový. Dne 26. června 1997 zaslalo až 50 významných zahraničněpolitických odborníků, včetně bývalých senátorů, vojenských důstojníků ve výslužbě, diplomatů a akademiků, otevřený dopis prezidentu Clintonovi, v němž vyjádřili svůj nesouhlas s rozšiřováním NATO (celé prohlášení viz Arms Control Association, Opposition to NATO Expansion). Napsali,

Současná mapa členských států NATO
Časová osa rozšiřování států NATO

„My, níže podepsaní, jsme přesvědčeni, že současná snaha o rozšíření NATO, kterou vedou Spojené státy, … je politickou chybou historických rozměrů. V Rusku rozšíření NATO, proti němuž se nadále staví celé politické spektrum, posílí nedemokratickou opozici, podkope ty, kdo jsou pro reformy a spolupráci se Západem, přivede Rusy ke zpochybnění celého uspořádání po skončení studené války a v Dumě zintenzivní odpor proti smlouvám START II a III. (strategické smlouvy o odzbrojování obou velmocí - pozn. red“.

Tento dopis 50 odborníků dospěl k závěru.

„Důrazně žádáme, aby byl proces rozšiřování NATO pozastaven, dokud nebudou prozkoumány alternativní kroky.“ Mezi alternativy, které tito odborníci navrhovali, patřila „podpora vztahů mezi NATO a Ruskem“.

Přibližně ve stejné době v roce 1997 byl velvyslanec Matlock požádán, aby svědčil před senátním výborem pro zahraniční vztahy. Prohlásil, že rozšíření NATO by bylo největší strategickou chybou od konce studené války.

Nehledě na takovou moudrou radu o zajištění míru, americká vláda pokračovala v několika vlnách přidávání nových členů NATO. Současně USA vypovídaly důležité smlouvy o kontrole zbrojení. V letech Jelcinova vedení Ruska využily USA svého silného postavení k prosazování hospodářské politiky, která zbídačila velké množství Rusů a vedla dokonce k prudkému poklesu průměrné délky života. Naděje mnoha Rusů na hospodářskou pomoc a řešení zásadních bezpečnostních problémů byly zanedbány. V roce 2014 USA nepopiratelně zasáhly na Ukrajině a sehrály důležitou roli při podněcování státního převratu, který nastolil protiruský režim. Na veřejnost již proniklo mnoho důkazů, včetně odposlechů amerických velvyslanců a vrcholných představitelů americké administrativy, o investování mnohamiliardových částek a přímém zapojení do Ukrajinského převratu. Tyto historicky významné skutečnosti se však do západních médií nikdy nedostaly, přestože i angažovaní američtí představitelé o nich pod přísahou vypovídaly.

V roce 2019 vydala Carnegieho nadace pro mezinárodní mír studii s názvem „30 Years of US Policy Toward Russia-Can the Vicious Circle be Broken“ (30 let politiky USA vůči Rusku - lze prolomit začarovaný kruh), která vyjadřuje politování nad mnoha problémy, jež nepřátelská politika USA způsobila. Studie dospěla k závěru, že k tomu, aby se USA dostaly ze slepé uličky, budou muset - ze svých řad - provést mnoho klíčových úprav své politiky vůči Rusku, včetně zastavení rozšiřování NATO na východ, vyjasnění Ukrajině a Gruzii, že by neměly zakládat svou zahraniční politiku na předpokladu, že vstoupí do NATO ( a zároveň navázat pevnou bezpečnostní spolupráci jinými způsoby), přehodnocení a omezení politiky sankcí vůči Rusku a ponechání vnitřních záležitostí Ruska sobě samému ( nevměšování se do nich).

Tyto návrhy byly tvůrci americké politiky ignorovány a ti se nadále oddávali provokacím. Těsně před vypuknutím války položil Matlock otázku (viz Zodpovědný státník, 15. února 2022 - byl jsem u toho - NATO a počátky ukrajinské krize) - Bylo možné se krizi vyhnout? Jeho odpověď zněla -Ano. Vysvětlil,“.

„Vzhledem k tomu, že hlavním Putinovým požadavkem je ujištění, že NATO nebude přijímat žádné další členy, konkrétně ne Ukrajinu nebo Gruzii, je zřejmé, že k současné krizi by nemohlo dojít, kdyby po skončení studené války nedošlo k rozšíření aliance, nebo kdyby toto rozšíření probíhalo v souladu s budováním bezpečnostní struktury v Evropě, která by zahrnovala Rusko.“

Klíčová představitelka americké administrativy Victoria Nuland organizovala a přímo se zapojila do státního převratu na Ukrajině v roce 2014

Když USA v roce 2008 na summitu NATO v Bukurešti prosazovaly otázku členství Ukrajiny v NATO, vedoucí představitelé dvou předních evropských zemí, kteří tam byli přítomni, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Sarkozy, se postavili proti, ale následně pod nátlakem přijali postoj USA.

Na Ukrajině několik průzkumů veřejného mínění v letech 1991 až 2014 ukázalo, že drtivá většina obyvatel Ukrajiny členství v NATO nepodporuje. To bylo přiznáno i v dokumentech NATO.

Před převratem v roce 2014 panovala mezi vůdci vládnoucí strany a většinou opozičních představitelů Ukrajiny široká shoda, že mnohem lepší je politika neutrality a členství v NATO je třeba se vyhnout.

Tyto skutečnosti by měly být široce známy, aby si více lidí uvědomilo, že program členství v NATO byl vnucen některými agresivními představiteli USA proti radám vedoucích představitelů a vysokých odborníků a diplomatů, kteří si cení míru.

Další otázkou je, proč tuto agendu členství Ukrajiny v NATO tolik prosazovali agresivní vůdci USA. Původně šlo o obklíčení Ruska nepřátelskými zeměmi a umístění vysoce ničivých zbraní v těsné blízkosti jeho hranic. Nakonec to však vedlo k zapojení Ukrajiny do zástupné války s Ruskem se všemi destruktivními důsledky.

Pokud si tato fakta více uvědomíme, může to snad pomoci získat větší podporu pro politiku deeskalace a míru, která se vzdá trvání na členství Ukrajiny v NATO, a tím se odstraní jedna z hlavních překážek na cestě k míru.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x