ČESKÝ LIST

Rusko tvrdí, že USA věděly o plánu Izraele aktivovat v Libanonu smrtící pagery

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Izrael z přeměny civilní technologie na smrtící zbraň.

Tvrdí také, že USA s největší pravděpodobností věděly o plánech Izraele na „teroristický útok“ proti Libanonu pomocí komunikačních zařízení.

Lavrov tvrdí, že složitost útoku a únik podrobností do západních médií naznačují možnou spoluúčast Washingtonu.

Informuje o tom RT:

Minulý týden explodovaly po celém Libanonu současně tisíce ručních pagerů a vysílaček používaných členy Hizballáhu, které zabily desítky lidí a zranily tisíce, včetně mnoha civilistů. Útok, z něhož je všeobecně obviňována izraelská špionážní agentura Mossad, vyvolal mezinárodní odsouzení a komisař OSN pro lidská práva Volker Turk jej označil za „šokující“ a „nepřijatelný“ čin, který porušuje zákony o lidských právech.

Když se však podívám na titulky článků Západních médií, nebo si namátkově zapnu televizní noviny na Nově, CNN Prima News, či ČT24, čtu/slyším "Izrael zaútočil na TERORISTICKOU organizaci Hizballáh, Izrael v odvetném opatření zahájil raketový útok na centrum TERORISTICKÉHO HNUTÍ Hamás, Ozbrojené síly Izraele v úspěšném útoku na centrum plánování TERORISTICKÝCH útoků Hizballáh zabil vůdce této TERORISTICKÉ organizace Hasana Nasralláha."

Skutečnost, že desítky let Izrael terorizuje obyvatele Pásma Gazy i Libanonu, zásadně a agresivně porušuje jejich základní lidská práva a svobody a okupuje jejich území navzdory rezolucím OSN, zůstává ponechána, stejně tak jako kritika toho, že již půl milionu mrtvých Gazanů si na své konto rovněž může připsat tento sionistický režim, uměle na Blízkém východě vybudovaný západním společenstvím. Nenechte se mýlit, Izrael je totiž stále v očích naší vládní garnitury "jediná demokracie na Blízkém východě", je to hrdinský stát, který bojuje za svobodu a dobrotu lidstva. Skutečnost, že tento narativ slepě opakují západní a tedy i naše česká média je spíše na pováženou. Jediným hříchem Hizballáhu a Hamásu je skutečnost, že se ohrazují proti tomu, aby jejich občany někdo beztrestně vraždil a terorizoval a že udržují přátelské vazby na Írán, což je především díky USA v západním tisku bráno jako hanlivé slovo. Přátelské vztahy s Íránem měl západní tisk ještě v době, kdy USA v padesátých letech minulého století úspěšně zorganizovaly převrat v Íránu a nastolili tam proamerickou vládu. Poté, co proběhla na konci sedmdesátých let Íránská revoluce a Íránci se tak vymanili z uzurpátorského područí CIA/USA, je však tento stát včetně jeho partnerů označován hanlivými slovy "teroristický, zločinecký, totalitní, nedemokratický". Jsem osobně nepřítelem nálepkování přívlastků v souvislosti se státy, či jmény a pokud možno, tak se tomu vyhýbám. V případě uměle vytvořeného státu Izraele, který nikdy neměl vzniknout, bych si ale přál, aby v západních médiích někdy pravdivě zaznělo spojení slov Izrael + teroristický stát/režim.

Proč ale toto trivializované pojmenovávání hanlivými přívlastky u uskupeních napojené na Írán západnímu tisku u čtenářů/diváků prochází? Vzhledem k tomu, že po 11. září 2001 Bushova administrativa zavedla svojí křížovou výpravu na Irák (který s útokem na dvojčata neměl pranic společného), zahájily hon na čarodějnice v podstatě na muslimský/islámský svět, přičemž ze zkušenosti z války ve Vietnamu jim rasové zobecňování (tehdy rákosníci, švábi) zobecnily rasové a náboženské předpoklady tzv. nepřátel k tomu, aby Západní svět nenáviděl celou rasu. K tomu pomohla i Bushova doktrína, kdy pohrozil celému světu, že pokud někdo nebude bojovat proti muslimskému světu s nimi (s USA), tak bude bojovat proti nim - to skutečně řekl "Kdo nebude s námi, bude proti nám". V Evropě toto povědomí následně posílila kampaň a lobování miliardáře George Sorose a jeho vlivných zpravodajských buněk (neziskových organizací), které vydíraly a lobbovaly v evropských institucích a úřadech národních vlád tak pečlivě, že zde máme již několik let nezastavitelnou evropskou imigrační krizi, díky které již miliony nepřizpůsobivých migrantů z afro islámského světa pustoší evropské národy a rozkládají naší evropskou civilizaci. Lidé jsou vnímaví k tomu, o co přicházejí, avšak ve složité geopolitické situaci blízkovýchodního regionu se nevyznají. Proto je přijatelnější, když na obrazovkách uvidí, když rasově bílí stát pustoší ty "špatné muslimy" kteří se u nás chovají tak zle a trestuhodně. Nemusím však vysvětlovat, jak moc je toto zobecňování škodlivé, nesprávné a toxické.

Lavrov v sobotu v projevu na Valném shromáždění OSN odsoudil „nelidský útok Izraele na Libanon“. Zdůraznil, že „nelze ospravedlnit teroristické činy, jejichž obětí se Izraelci stali 7. října loňského roku“, ale zdůraznil, že „každý, kdo má ještě smysl pro soucit, je pobouřen skutečností, že říjnová tragédie je využívána k masovému kolektivnímu trestu“.

Sergei Lavrov

„Dalším křiklavým příkladem teroristických metod jako prostředku k dosažení politických cílů je nelidský útok na Libanon, který přeměnil civilní techniku ve smrtící zbraň,“ uvedl Lavrov a vyzval k okamžitému mezinárodnímu vyšetřování.

Izrael se k odpovědnosti za útoky na pager nepřihlásil a jeho spojenci popřeli, že by o nich věděli. Podle Lavrova však zprávy západních médií týkající se podrobností a příprav „v různé míře naznačují zapojení a přinejmenším informovanost Washingtonu o přípravě tohoto teroristického útoku“.

„Chápeme, že Američané vždy vše popírají a dělají vše pro to, aby zamlčeli jakákoli fakta, která vyjdou najevo, jak to udělali v reakci na nezvratné důkazy o jejich podílu na teroristickém útoku na plynovod Nord Stream,“ dodal s odkazem na sabotáž plynovodu Nord Stream v září 2022, kdy výbuchy roztrhaly tři ze čtyř potrubí v Baltském moři a zastavily dodávky ruského plynu do západní Evropy.

Izrael a Hizballáh si sporadicky vyměňují přeshraniční palbu od doby, kdy Západní Jeruzalém zahájil operaci proti palestinské militantní skupině Hamás po smrtícím útoku ze 7. října. Tento měsíc se kampaň drasticky vystupňovala, Izrael bombardoval jižní Libanon a hlavní město Bejrút a zabil vysoké velitele Hizballáhu včetně vůdce Hasana Nasralláha.

Hasan Nasralláh

Na pátečním zasedání Rady bezpečnosti OSN Lavrov prohlásil, že „Blízký východ je opět na pokraji velké války“, a vyzval k aktivnímu diplomatickému úsilí, aby se zabránilo „nejkatastrofičtějšímu scénáři“.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x