ČESKÝ LIST

Operace „True Promise 2 (Opravdový příslib 2): masivní íránský raketový úder ‚zcela zničil‘ izraelskou základnu F-35 Nevatim: Americké stealth stíhačky zničeny

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Masivní útok íránských balistických raket na cíle v Izraeli, který byl zahájen 1. října, byl zaměřen mimo jiné na leteckou základnu Nevatim. Na tomto zařízení jsou umístěny obě letky stíhacích letounů páté generace F-35 izraelského letectva a dříve se počítalo s tím, že po jejich dodání zde bude umístěna třetí letka těchto stíhaček.

Foto: Open Sources | Izraelské stíhačky F-35I Adir
Ministr obrany Yoav Gallant uvedl, že dohoda o dodávkách amerických stíhaček je významná pro bilaterální vztahy mezi USA a Izraelem v době sporů ohledně konfliktu v Gaze a výzev k omezení zbrojní podpoary Izraele.

Íránské mediální zdroje uvedly, že zařízení bylo při útoku „zcela zničeno“. Záběry z Izraele potvrdily dopad desítek balistických raket, které se izraelské síti protivzdušné obrany nepodařilo sestřelit, přičemž mezi zasaženými cíli bylo i sídlo zpravodajské agentury Mossad nacházející se v Tel Avivu, které bylo při útoku srovnáno se zemí.

Operace označená jako „Opravdový příslib 2“ následuje po roce eskalace napětí mezi Teheránem a Tel Avivem a představuje dlouho očekávaný odvetný útok po izraelském úderu na Teherán z 31. července. Írán údajně již dříve souhlasil s tím, že nebude provádět odvetné akce, pokud Izrael deeskaluje nepřátelské akce, přičemž izraelská invaze a intenzivní bombardování Libanonu a zavraždění vedení militantní skupiny Hizballáh napojené na Írán byly považovány za porušení této dohody.

Personál izraelského letectva a F-35 na letecké základně Nevatim

Podle zpráv byla při útoku zničena většina stíhaček F-35 z letecké základny Nevatim - více než 20 stíhaček - a stíhačky stealth představují jeden z nejcennějších cílů v Izraeli. Zařízení bylo všeobecně označováno za „nejdůležitější izraelskou leteckou základnu“ vzhledem k významu F-35 ve flotile země. Izrael disponuje pouze dvěma letkami nákladných stealth stíhaček a je na nich velmi závislý, protože zbytek stíhacího letectva se spoléhá na značně zastaralou avioniku a staré radary s mechanicky snímanou soustavou. Stíhačky F-35 hrají ústřední roli v izraelských plánech pro případné útoky na Írán, neboť díky svým schopnostem stealth a vyspělé avionice, včetně systémů elektronického boje a dalších prvků potlačujících protivzdušnou obranu, jsou pro takové operace optimálními prostředky. Zničení letounů F-35 je tedy důležitým krokem k omezení schopnosti Izraele reagovat další eskalací. Ačkoli má Izrael objednanou třetí letku stíhaček F-35, značné problémy s výrobou, která je stále na zlomku původně plánovaného tempa, vedly k velmi dlouhé frontě na dodávky a znamenají, že Izrael začne nově objednané stíhačky dostávat až od roku 2028.

Íránské balistické rakety vteřinu před dopadem na Tel Aviv

Izraelští a západní představitelé hojně zdůrazňovali potřebu důrazné reakce proti Íránu a poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan prohlásil:

„Tento útok bude mít pro Írán vážné důsledky a my budeme spolupracovat s Izraelem, aby se tak stalo.“

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan

Izraelské obranné síly oznámily, že jejich reakci „uvidí celý Blízký východ“, a izraelský ministr zahraničí Jisrael Katz prohlásil, že celý „svobodný svět“ musí Izrael podpořit - což je narážka na očekávanou západní podporu budoucích izraelských útoků. Co se týče americké filiálky v Evropě - České republiky, než dopadly Íránské rakety na židovskou půdu, twitterové a facebookové účty vládních politiků již servilně teroristickému státu Izrael slibovali svojí věrnost. Ptáte-li se kdo že to v EU zablokoval společné prohlášení vyzývající k příměří v Libanonu, odpověď je opět zcela jasná - Česká republika. Vlivný americký senátor Lindsey Graham mezitím vyzval prezidenta Joea Bidena, aby schválil útoky na íránské ropné rafinerie.

Íránský úder ukázal vážná omezení izraelské sítě protivzdušné obrany, přestože země disponuje zdaleka nejhustší a nejsofistikovanější sítí ze všech západních aliančních aktérů - konkuruje jí pouze síť Tchaj-wanu. Izraelská média informovala, že premiér Benjamin Netanjahu a řada ministrů byli nuceni během útoku zůstat několik hodin v opevněném podzemním objektu v Jeruzalémě, přičemž západní zpravodajové uváděli, že mohutné výbuchy byly cítit po celém Tel Avivu. Současný stav izraelského stíhacího letectva zůstává značně nejistý a vedle hlášeného zničení letecké základny Nevatim byly hlášeny další ztráty stíhaček včetně ztrát letounů F-15 na letecké základně Hatzerim. Předchozí menší ztráty byly rovněž hlášeny, ale nebyly potvrzeny, po zesílení raketového dělostřelectva Hizballáhu a úderech bezpilotních letounů na zařízení, jako je letecká základna Ramat David.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x