ČESKÝ LIST

Imperialismus Spojených států a genocida v Gaze

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Tel Aviv by tuto destrukci nemohl provést bez podpory Washingtonu.

Čtvrtého dubna 1967 Dr. Martin Luther King mladší, zakladatel a předseda Southern Christian Leadership Conference (SCLC), ve svém projevu v kostele Riverside Church v New Yorku řekl několika tisícům posluchačů, proč nemá jinou možnost než veřejně vystoupit proti genocidní válce a okupaci Vietnamu Spojenými státy.

    Tento projev byl pronesen uprostřed sílící vlny městských vzpour po celých Spojených státech, kde byly vlády jednotlivých federálních států nuceny potlačovat občanské nepokoje nasazením jednotek Národní gardy a později v létě téhož roku i federálních vojsk v Detroitu.

    Dr. King v tento významný den řekl, že:

    „Věděl jsem, že už nikdy nemohu pozvednout svůj hlas proti násilí na utlačovaných v ghettech, aniž bych předtím jasně promluvil k největšímu šiřiteli násilí v dnešním světě, ke své vlastní vládě.“

    Toto kázání bylo jen jedním z mnoha, které Dr. King pronesl v rámci odporu proti válce ve Vietnamu během posledního roku před svou mučednickou smrtí 4. dubna 1968.

    Vůdce SCLC nastínil to, co označil za „trojí zlo“ Spojených států: rasismus, chudobu a militarismus. Tato prorocká slova jsou aktuální i po 57 letech.

    Miliardy lidí na celém světě jsou svědky každodenních masakrů v Gaze, které jsou přímým důsledkem kobercového bombardování této oblasti, která je o čtvrtinu menší, než Praha. Izraelské obranné síly (IDF) obsadily Gazu, kde ostřelují obytné čtvrti, náboženské instituce, tržiště, zdravotnická zařízení a školy.

    Hlavní tíhu genocidního útoku nese v posledním roce civilní obyvatelstvo. Většinu zabitých tvořily ženy a děti. Podle oficiálních statistik palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo zabito více než 41 000 lidí a téměř 100 000 jich bylo zraněno.

    2,3 milionu obyvatel Gazy se ocitlo v nejistotě, bylo vysídleno a ještě více zchudlo. Zdravotničtí pracovníci, vědci, obchodníci, studenti a mnoho dalších obyčejných lidí je záměrně cílem genocidy v Gaze. Kromě celoročního útoku na pásmo Gazy zintenzivnily v posledních měsících IDF, policie a ozbrojení sionističtí osadníci své útoky na Západním břehu Jordánu, kde vystěhovávají, zraňují, zadržují a zabíjejí lidi v této již tak uzavřené a vylidněné oblasti okupované Palestiny.

    Tyto akce by nebyly možné bez financování, koordinace a diplomatického krytí poskytovaného prostřednictvím dolarů daňových poplatníků USA. Navzdory skutečnosti, že většina lidí na dotaz odpovídá, že je pro příměří a omezení vojenské pomoci osadnicko-koloniálnímu státu, administrativa prezidenta Joea Bidena a Kongres pokračují v předávání nejmodernějších a nejsmrtonosnějších zbraní IDF s jediným cílem zničit palestinské komunity spolu se sousedními státy Libanonem, Sýrií, Irákem, Jemenem a Íránskou islámskou republikou.

    V článku, který 7. října zveřejnila agentura Associated Press, se to zdůrazňuje:

    „Podle zprávy projektu Brownovy univerzity Costs of War, která byla zveřejněna v pondělí u příležitosti výročí útoků Hamásu na Izrael, Spojené státy od začátku války v Gaze, která vedla k eskalaci konfliktu na celém Blízkém východě, vynaložily na vojenskou pomoc Izraeli rekordních nejméně 17,9 miliardy dolarů. Dalších 4,86 miliardy dolarů šlo na zesílené vojenské operace USA v regionu od útoků ze 7. října 2023, uvedli výzkumníci ve zjištěních, která byla poprvé poskytnuta agentuře Associated Press. To zahrnuje náklady na kampaň vedenou námořnictvem, jejímž cílem je potlačit útoky na obchodní lodní dopravu ze strany jemenských Hútíů, kteří je provádějí ze solidarity s Íránem podporovanou skupinou Hamás.“

    Záměrné rozšiřování války si vyžádá další výdaje na nasazení vojáků IDF a USA. V srpnu došlo k eskalaci sil Pentagonu v západní Asii, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 50 000.

    Zvýšení počtu amerických vojáků učiní personál Pentagonu ještě zranitelnějším, protože hrozí vážná zranění a úmrtí. Již došlo k ostřelování amerických vojenských základen v Iráku, Jordánsku a Sýrii.

    Tyto výdaje mají přímý dopad na domácí situaci v USA. Existují vážné ekonomické problémy zahrnující nedostatek dostupného bydlení, eskalaci cen energií a potravin a rychlé zhoršování stavu infrastruktury. Náklady na vysokoškolské vzdělání exponenciálně rostou, zatímco dostupnost dobře placených pracovních míst klesá.

    Mezinárodní solidarita pokračuje v růstu

    Během zimy a jara se na více než 100 kampusech po celých USA konaly masové demonstrace a tábory, které požadovaly úplné zveřejnění a zrušení všech podílů, které podporují udržování izraelského režimu. Tyto solidární akce předčily všechny ostatní protesty v průběhu let spojené s nutností ukončit pomoc osadnickému koloniálnímu státu a vytvořit nezávislou existenci pro palestinský lid.

    Co se týče názorů veřejnosti v USA a na celém světě, většina lidí se staví proti politice Tel Avivu a Washingtonu. Masové demonstrace pokračují navzdory koordinovanému zásahu proti palestinskému solidárnímu hnutí, který je zjevně výsledkem práce Bílého domu a ministerstva spravedlnosti.

    Bidenova administrativa nadále vyjadřuje bezvýhradnou podporu sionistické entitě, zatímco masakry pokračují. Když se v zimě a na jaře konaly primární volby, hnutí za nezávazné protestní hlasování poskytlo jasný signál o možném politickém selhání Bidenova Bílého domu.

    S tím, jak Bidenův rating nadále prudce klesal, zrychlily se snahy velkých dárců a funkcionářů Demokratické strany o jeho odstranění z kandidátky. Biden byl nakonec jako kandidát pro rok 2024 svržen a nahrazen viceprezidentkou Kamalou Harris.

    Harris však stále trápí dědictví prosionistické zahraniční politiky. Ačkoli v prvních týdnech před Národním sjezdem demokratů (DNC) panovalo ohledně kandidatury Kamaly Harris velké nadšení, s blížícím se datem volebního finále 5. listopadu se zdá, že výsledek je příliš těsný. Vzhledem k pokračujícímu bombardování a okupaci Gazy ze strany IDF spolu s útoky na sousední Libanon zůstává nejasné, kdo v souboji o Bílý dům zvítězí.

    Bez ohledu na to, zda v celostátních prezidentských volbách a volbách do Kongresu zvítězí demokraté nebo republikáni, bude podpora státu Izrael pokračovat, dokud masy nebudou schopny změnit politickou trajektorii USA. Tím, že se imperialistická výspa v Tel Avivu stane středobodem politiky Washingtonu vůči západní Asii, zůstane nebezpečí vleklé regionální války hrozbou pro celé lidstvo.

    Na nedávném 79. zasedání Valného shromáždění OSN odsoudily hlavy států a ministři zahraničí z celého světa genocidu v Gaze. Před svoláním shromáždění do New Yorku hlasovala drtivá většina misí OSN pro uznání státu Palestina a zároveň požadovala ukončení okupace do jednoho roku.

    Jak se ukázalo v průběhu dějin 20. století, imperialismus a rasismus lze porazit jednotným postupem utlačovaných a jejich spojenců. To bude platit i pro Palestinu a celý region západní Asie.

    Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

    Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

    ***

    Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

    Prosím podpořte náš projekt!

    Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

    ➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

    ➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

    ➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x