ČESKÝ LIST

„Rusko bude Írán proti stíhačkám F-35 tajně podporovat nejen systémy S-400, ale také dalšími systémy elektronického boje,“ řekl Suat Delgen

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Pozornost světa nyní poutá Izrael, který vyhrožuje plánovaným útokem na Írán v odvetě za íránský útok na Izrael, který byl odvetou za izraelský atentát na Hasana Nasralláha a další.

Při úderech „tit-for-tat“ nyní hrozí, že Izrael zasáhne íránská jaderná a ropná zařízení.

Pokud by k tomu došlo, opětoval by Írán úder a zasáhl by izraelský jaderný arzenál v Dimoně?

Uzavřel by Írán Hormuzský průliv, čímž by fakticky odřízl 25 % světových zásob ropy přepravované tankery?

Vzhledem k tomu, že Čína nakupuje 90 % íránské ropy, přivedl by útok Čínu do světové války s Izraelem a USA?

Ceny ropy nedávno prudce vzrostly poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že diskutuje o možném izraelském útoku na íránský ropný průmysl. Analytici se obávají, že cena barelu ropy by mohla dosáhnout 300 dolarů, pokud by Izrael, vojensky podporovaný USA, zaútočil. Evropané a Američané by pocítili dopad konfliktu v západní Asii, v němž izraelský premiér Benjamin Netanjahu v uplynulém roce vyhodil diplomacii a kompromis z okna.

Steven Sahiounie z MidEastDiscourse vedl rozhovor se Suatem Delgenem, bývalým tureckým námořním důstojníkem, který se věnuje obrannému průmyslu a otázkám zahraniční politiky. Má rozsáhlé znalosti v oblasti námořních válečných systémů, NATO, bezpečnostní a obranné politiky EU, námořní bezpečnosti, nových technologií a západní Asie.

Steven Sahiounie (SS):

Podle deníku Wall Street Journal se nepodařilo zabránit tomu, aby všechny íránské rakety odpálené proti Izraeli zasáhly své cíle, přestože Izrael utratil miliardy dolarů z peněz amerických daňových poplatníků za systémy protivzdušné obrany. Dokazuje to podle vás selhání systému Iron Dome?

Suat Delgen (SD):

Izrael má vrstvený systém protivzdušné obrany. Ve vrstveném systému protivzdušné obrany se společně používají systémy protivzdušné obrany v malých, středních a velkých výškách a systémy protiraketové obrany. Izraelský vícevrstvý systém protivzdušné obrany se skládá ze čtyř složek: Iron Dome, David's Sling, Arrow-2, Arrow 3. Tyto složky jsou součástí izraelského systému protivzdušné obrany. Střely David's Sling, Arrow-2, Arrow 3 se používají při obraně proti balistickým střelám. Avšak vzhledem k tomu, že Írán při posledním útoku zaútočil přibližně 200 balistickými raketami, je očekávatelným výsledkem, že protiraketová schopnost obranných systémů dosáhla nasycení a některé balistické rakety se nepodařilo sestřelit. Nelze tedy říci, že by izraelský systém protivzdušné obrany zcela selhal, ale spíše to, že je někdy nasycen a nestačí proti rozsáhlým raketovým útokům. Věřím, že Izrael provede některá vylepšení a aktualizace svého vrstveného protiraketového systému protivzdušné obrany, zejména po nedávném útoku, aby zvýšil účinnost své obrany proti hypersonickým střelám.

Steven Sahiounie (SS):

Podle zpráv v médiích Rusko vyslalo novou verzi systému S-400, aby pomohlo Íránu v obraně proti Izraeli. Pokud Izrael udeří na Írán, kdo podle vás tuto válku vyhraje, F-35 nebo S-400?

Suat Delgen (SD):

Systém protivzdušné obrany S-400 nebyl v rusko-ukrajinském konfliktu příliš účinný proti řízeným střelám Scalp a Strom Shadow. Zejména systém protivzdušné obrany S-400 nedokázal zajistit účinnou obranu proti budově velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu. Z tohoto důvodu nepovažuji S-400 za účinný systém protivzdušné obrany proti letounu F-35. Zde je však třeba zdůraznit jednu věc. V případě možného íránského útoku by sestřelení letounu F-35 systémem S-400 poskytlo Rusku velmi vážnou psychologickou výhodu a prestiž. Z tohoto důvodu se domnívám, že Rusko bude Írán proti stíhačkám F-35 skrytě podporovat nejenom systémy S-400, ale i dalšími systémy elektronického boje.

Steven Sahiounie (SS):

Satelitní snímky ukázaly značné škody na několika izraelských vojenských základnách z íránského raketového útoku. Byl podle vás íránský útok úspěšný?

Suat Delgen (SD):

Úspěšnost vojenské operace se neměří podle škod, které způsobí. Úspěch vojenské operace se měří dosažením politických a vojenských cílů stanovených ve fázi plánování. Cílem Íránu nebylo způsobit Izraeli velké škody. Írán chtěl Izraeli, svému domácímu publiku i okolí ukázat, že má prostředky a schopnosti způsobit škody nepříteli, pokud se tak rozhodne. Za druhé, Írán musel reagovat na atentát na vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Tato reakce by neměla být tak tvrdá, aby Írán zatáhla do totální války, ale měla by být dostatečně účinná, aby ukázala, že může Izraeli ublížit. V tomto ohledu se domnívám, že Írán dosáhl svého cíle.

Steven Sahiounie (SS):

Izrael provedl několik atentátů na členy Hizballáhu a stál za útokem na pagery a vysílačky. Co z vašeho pohledu způsobilo tuto bezpečnostní slabinu Hizballáhu?

Suat Delgen (SD):

Íránské útoky proti členům Hizballáhu a Hasanu Nasralláhovi v Libanonu ukazují, že izraelská rozvědka má v Hizballáhu velký vliv. Myslím, že to vedlo k nejistotě uvnitř Hizballáhu. Bez řešení bezpečnostních nedostatků uvnitř Hizballáhu nebude Hizballáh schopen přijímat příliš efektivní rozhodnutí.

Steven Sahiounie (SS):

Hizballáh ztratil řadu vojenských velitelů kvůli izraelským leteckým útokům. Jak moc to podle vás oslabuje Hizballáh?

Suat Delgen (SD):

Hasan Nasralláh byl charismatický vůdce, který velmi přesně analyzoval politický a vojenský vývoj a zajišťoval, aby Hizballáh zaujímal správné postavení. V tomto ohledu získal Hizballáh díky Nasralláhovi podporu všech segmentů libanonské společnosti. Hizballáh si jistě vybere nového vůdce, ale tato osoba nebude schopna Nasralláha nahradit. Vzhledem k vlivu izraelské rozvědky v Hizballáhu navíc nový vůdce nezíská takovou podporu všech segmentů libanonské společnosti jako Nasralláh a vždy vůči němu bude existovat podezření.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x