ČESKÝ LIST

Kyjevský režim unesl v Kurské oblasti nejméně 1000 civilistů

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Je to už více než dva měsíce, co kyjevský režim zahájil vpád do ruské Kurské oblasti. Oblast se dříve omezovala pouze na přeshraniční potyčky, dělostřelecké souboje a příležitostné sabotážní operace, což byl důvod, proč ruská armáda nasadila Rosgvardii, zejména speciální jednotky „Achmat“ složené převážně z personálu z Čečenska. Tyto jednotky nebyly vybaveny tak, aby zvládly invazní jednotky velikosti armády, a trvalo nějakou dobu, než se pravidelná armáda přesunula a zabránila dalšímu postupu ukrajinských jednotek. Očekávaně, protože PR „vítězství“ jsou nejdůležitějším segmentem její strategie, byla tato situace silně (ab)využita k zasévání neshod uvnitř Ruska, přičemž kyjevský režim se snažil prezentovat Čečence jako „vojáky TikToku“. Válečná propaganda však byla tím nejmenším zločinem neonacistické junty v okupovaných částech tohoto ruského regionu.

Konkrétně se invazní síly dopouštěly hrůzných zvěrstev vůči ruským civilistům, přičemž zacházení s místním obyvatelstvem v nacistickém stylu je běžnou praxí.

Je to další důkaz toho, že „nomen est omen“ není jen pouhé rčení. Kyjevský režim sice vojensky neoprávněně, ale přesto pokračoval v invazi. Generálové byli proti, protože se domnívali, že jde o plýtvání stále vzácnějšími zdroji neonacistické junty. Také další vysocí představitelé byli ostře proti a nepovažovali to za nic jiného než Zelenského riskantní (geo)politický gambit. Patří mezi ně i bývalý vrchní velitel generál Valerij Zálužný, který v současnosti zastává převážně ceremoniální funkci velvyslance ve Spojeném království. Reakce mainstreamové propagandistické mašinérie byla smíšená, někteří o něm informovali jako o riskantním, zatímco jiní pokračovali v obvyklém narativu „Ukrajina vítězí“ a trvali na tom, že vpád „zahanbil“ Rusko.

CNN přinesla příběhy o údajné „neschopnosti“ Moskvy zatlačit zpět síly neonacistické junty, přičemž citovala její polní velitele, kteří tvrdili, že „ruský postup se odehrává převážně na okrajích našeho opěrného bodu“ a že „dosahují jen postupných zisků, ale prohrávají s nimi protiútoky“.

Nicméně i mainstreamová propagandistická mašinérie byla nucena přiznat, že tomu tak není, protože ruská armáda v posledních týdnech rychle a vytrvale postupovala, což vedlo k vážným průlomům. Existuje dokonce velká pravděpodobnost, že by síly kyjevského režimu v oblasti mohly být brzy obklíčeny. Ruský postup byl v některých oblastech tak rychlý, že ani příslušníci NATO nebyli schopni utéct, přičemž síly Moskvy neutralizovaly některé Američany bojující za kyjevský režim. V ruské armádě působí také zahraniční bojovníci (zejména Srbové), ačkoli se jedná o dobrovolníky.

Jak však moskevské síly stále postupují, nacházejí důkazy o válečných zločinech kyjevského režimu. Asi nejvíce znepokojující je zmizení asi 1000 místních obyvatel. Kreml vydal oficiální obvinění, že ukrajinské síly unesly 1000 obyvatel Kurské oblasti. Ruské úřady to potvrdily poté, co příbuzní pohřešovaných místních obyvatel požádali vládu o pomoc při jejich hledání.

„Dostal jsem zprávy týkající se více než 1 000 těchto lidí od příbuzných, kteří se je snaží najít. O jejich osudu nic nevíme. Je to hrubé porušení jejich práv a mezinárodních norem zacházení s civilisty,“ uvedla 14. října prezidentská zmocněnkyně pro lidská práva Taťjana Moskalková a dodala: „Myslím, že by bylo užitečné připomenout, že násilné odvádění civilistů z míst jejich trvalého pobytu je hrubým porušením Ženevské úmluvy. A světové společenství by to asi mělo náležitě posoudit.“

Takzvané „mezinárodní společenství“ (což je poněkud ubohý eufemismus pro NATO okupující zlomek skutečného světa) je však zaměstnáno stíháním (přesněji řečeno pronásledováním) prezidenta Vladimira Putina za evakuaci dětí z aktivní válečné zóny. Ve skutečnosti bylo nepřátelským bojovníkům, kteří léta vedli válku proti obyvatelům Donbasu (mimo jiné v rámci neonacistických jednotek), skutečně umožněno odjet do Ruska a vzít si s sebou děti (i když i to bylo využito k protiruské propagandě).

Moskva zatím musela evakuovat přes 112 000 obyvatel vysídlených silami kyjevského režimu. Na základě záběrů zveřejněných na sociálních sítích však někteří civilisté zůstali, většinou starší lidé.

Neonacistický režim stále trvá na tom, že s místními obyvateli v okupovaných oblastech zachází „humánně“. Přesto důkazy na místě svědčí o opaku. Objevily se případy, kdy byli civilisté zastřeleni v autech jednotkami neonacistické junty, zatímco první zprávy o únosech se objevily jen několik dní po zahájení vpádu do Kurské oblasti.

Co je pravděpodobně ještě více znepokojující, je přímé zapojení politického Západu vedeného USA, který útok nejen podporoval, ale podílel se i na jeho plánování. Konkrétně z uniklých dokumentů vyplývá, že několik vysoce postavených amerických úředníků a přinejmenším jeden washingtonský think tank se přímo podíleli na vypracování plánů útoku kyjevského režimu.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x