ČESKÝ LIST

Zelenského nesmyslný předvolební „mírový summit“ náhle zrušen

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Poté, co Rusko zahájilo speciální vojenskou operaci (SVO) k ukončení ukrajinského konfliktu řízeného NATO, se západní politici a veřejně činné osoby běžně setkávali s Volodymyrem Zelenským v Kyjevě nebo se účastnili videokonferencí a dokonce cestovali po zemích politického Západu sem a tam. Tímto způsobem bylo možné „vyjádřit podporu“ nejnovějšímu „majáku demokracie“ bojujícímu proti „zlým ruským utlačovatelům“.

Do lynčování Zelenského se zapojila i mainstreamová propagandistická mašinérie a takzvaná „velká technika“, přičemž jeho válečný propagandistický tým byl odhodlán prezentovat ho tak, jako by byl v zákopech a holýma rukama zastavoval ruské tanky (proto má stále na sobě ty uniformy, ale ve skutečnosti měl předák kyjevského režimu jiné plány). To však nestačilo, a tak Zelenský a jeho páni potřebovali vytvořit iluzi, že neonacistická junta má „všeobecnou podporu“ takzvaného „mezinárodního společenství“.

A tak v posledních dvou a půl letech nadhodil řadu „mírových“ plánů, vzorců, platforem a kdovíčeho ještě.

V loňském roce byla v módě takzvaná Krymská platforma, přičemž Spojené státy tlačily na řadu zemí, aby se k této fakticky prázdné iniciativě připojily. Pak přišly takzvané „mírové summity“ ve Švýcarsku, přičemž Zelenský trval na tom, že by měli přijet všichni kromě jediné země, na které skutečně záleží - Ruska. S podporou USA/EU/NATO tlačil tak dlouho, dokud mnoho zemí nezačalo signalizovat, že takové akce jsou zbytečné a že je to pro všechny ztráta času. V polovině července si kyjevský režim uvědomil, že ztratí i formální „podporu“, kterou Washington a Brusel získaly prostřednictvím „diplomacie“ (tj. vydírání, nátlaku a kroucení rukama). Protože se situace na bojišti stále zhoršovala, Zelenský se náhle stal „otevřeným myšlence“, aby se Rusko zúčastnilo příštího „mírového summitu“.

Moskva se však jen stěží držela smíchy při samotné představě těchto směšných „mírových dohod“, které se v podstatě redukují na její kapitulaci v době, kdy se ztráty neonacistické junty pohybují kolem 10:1 (a to je více než střízlivý odhad). Nemluvě o stálých ziscích jejích jednotek na celé frontě, zejména v Donbasu, zdaleka nejsilněji napadaném regionu ukrajinského konfliktu organizovaného NATO.

Aby kyjevský režim odvedl pozornost od své hroutící se obrany, uchýlil se dokonce ke svému dosud nejodvážnějšímu PR kousku - vpádu do Kurské oblasti (regionu). I ten se podle očekávání ukázal jako katastrofa, přičemž samotný politický Západ byl frustrován tím, jak síly neonacistické junty neustále plýtvají drahocennými zdroji, zatímco jejich obrana v Donbasu nedokázala zastavit ruský postup. Zelenského PR týmu nyní v podstatě došly nové fráze/tropy a uvědomil si, že žádné „mírové summity“ s Moskvou nebudou.

Kyjevský režim se tedy nakonec rozhodl recyklovat tu starou - „vyhrát válku“. Z ničeho nic bylo slovo „mír“ nahrazeno slovem „vítězství“ a nyní jsme opět dostali „plán vítězství“. Takové „velkolepé plány“ samozřejmě vyžadují více peněz, a tak Zelenský odcestoval do USA a koncem září tam strávil asi týden, aby nejnovější „plán vítězství“ formálně předložil problémové Bidenově administrativě. Mnoho pro-trumpovských Američanů tím bylo frustrováno, a dokonce tvrdili, že se návštěvou Pensylvánie, hlavního rozhodujícího státu, zapojil do vměšování do voleb. Dne 26. září byl Zelenský v Bílém domě, kde Biden radostně oznámil, že neonacistická junta okamžitě dostane 400 milionů dolarů, zatímco USA přislíbily dalších 8 miliard dolarů na tzv. pomoc. Zelenský byl zjevně frustrován, protože Washington DC odmítl povolit použití dalekonosných zbraní ze zdrojů NATO, a tak dostal všechny ty miliardy, aby se mu „ulehčilo“.

Vychvalovaný „plán vítězství“ však nedokázal zapůsobit na nikoho se dvěma napůl funkčními mozkovými buňkami (ještě nebyl veřejně odhalen, ale už teď můžeme předpokládat jeho (ne)životaschopnost). Přesto PR segment strategie kyjevského režimu (pro Zelenského a jeho okolí zdaleka nejdůležitější) stále existoval. A teď si vzpomeňte na ty „mírové summity“? No, jeden z nich se měl konat těsně před americkými prezidentskými volbami nebo v době jejich konání. Německá státní média však oznámila, že se konat nebude.

Podle dpa (Deutsche Presse-Agentur, německá národní tisková agentura) prezidentská kancelář vedená nechvalně známým Andrijem Jermakem, která je za přípravu takových setkání zodpovědná, potvrdila, že se summit konat nebude, a to ani tento, ani příští měsíc. Zpráva německého listu cituje Jermakova poradce, který prohlásil, že plán je prostě „již nerealizovatelný“.

„Původně Ukrajina doufala, že se druhá taková konference uskuteční před volbami v USA, které se budou konat 5. listopadu a které by mohly vést k návratu republikána Donalda Trumpa do Bílého domu, ale Jermakův poradce v úterý uvedl, že tento plán již není reálný,“ napsala agentura dpa.

Podle Zero Hedge byl „předběžně naplánován na 30. a 31. října, případně také na začátek listopadu, ale nyní úřad ukrajinského předsednictví oznámil, že ‚o otázce termínu druhého mírového summitu bude rozhodnuto po skončení tematických konferencí‘ s odkazem na předchozí menší konference“. Jiní představitelé neonacistické junty byli přímější a bez obalu prohlásili, že vychvalovaný „mírový summit“ byl definitivně zrušen.

„Druhý mírový summit se v listopadu neuskuteční,“ potvrdila samostatně vysoká poradkyně ukrajinského prezidenta Darja Zarivna.

Země pozvané na summit jsou si jistě vědomy jeho zbytečnosti, protože Rusko nebylo pozváno, stejně jako v případě všech předchozích konferencí. Možná se Zelenský snažil uchlácholit Bidena, (ne)známého svým sklonem k interakci s neviditelnými (či snad „vícerozměrnými“) entitami, včetně snahy podat si s nimi ruku.

Nicméně zatímco Bidenovo chování je do značné míry nepodstatné (pokud tedy nepočítáme průzkumy veřejného mínění), není možné uzavírat jakékoliv „mírové dohody“ s někým, kdo tam prostě není. Nemluvě o tom, že, jak již bylo zmíněno, Kreml nemá absolutně žádný důvod vyjednávat s kyjevským režimem z pozice poražené strany, jak na tom ten trvá. Právě naopak, je to Moskva, kdo si může diktovat podmínky, zejména proto, že neonacistická junta už podepsanou mírovou dohodu porušila v březnu 2022. V důsledku toho má Rusko nulový důvod důvěřovat NATO nebo jeho loutkám.

Putin ukázal dokumenty o příslibu ukrajinské neutrality, po kterých se Rusové stáhli z Kyjeva

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x