ČESKÝ LIST

Izrael nenávidí pravdu. V cestě na jejím ukrytí vraždí stovky novinářů, zakazuje zahraničním zpravodajům informovat o situaci v Gaze a násilně zavírá zpravodajské stanice

Rostislav Lussier
Rostislav Lussier

Izrael pokračuje ve válce proti novinářům dalším útokem na televizi Al-Džazíra, tentokrát zátahem na její kancelář na Západním břehu Jordánu a příkazem na 45 dní ji uzavřít. K uzavření došlo navzdory tomu, že kancelář je podle dohod z Osla legálně pod palestinskou kontrolou.

Tento krok přichází v době, kdy si Izrael a Hizballáh vyměňují ostré střelby a blíží se k plnohodnotné válce, a v době, kdy Izrael pokračuje v každodenních masakrech v Gaze a stále zvyšuje svou brutalitu vůči Palestincům na Západním břehu Jordánu.

Izrael stále útočí na Al-Džazíru, vraždí novináře a bombarduje tiskové kanceláře ze stejného důvodu, proč mafie zabíjí svědky. Chtějí páchat své zločiny ve tmě.

"Když máte co skrývat, zavíráte tisk, zabíjíte rekordní počty novinářů a zakazujete zahraniční reportéry."

Novinář Jonathan Cook o izraelském útoku na novináře píše:

  • Zničil kancelář Al-Džazíry v Gaze a zabili velkou část jejích zaměstnanců,
  • zakázal Al-Džazíře vysílat v Izraeli,
  • přiznal, že popravil reportérku Al-Džazíry Širín Abú Akleh (poté, co lhal, že to udělali Palestinci),
  • Izraelské jednotky nyní vtrhly do kanceláře Al-Džazíry ve městě Ramalláh na Západním břehu Jordánu, které je údajně pod kontrolou palestinské samosprávy, a ukončily činnost stanice.
  • Jedná se o poslední útok Izraele na novináře: za poslední rok zabil více než 170 novinářů, většinou Palestinců, a zakázal všem zahraničním zpravodajům podávat zprávy z Gazy.
  • Kdy USA a Spojené království označí Izrael za teroristický stát?
  • Kdy se západní mediální organizace a západní novináři solidarizují se svými terorizovanými kolegy v okupované Palestině?

Izrael nenávidí pravdu.

Izrael nenávidí pravdu ze stejného důvodu, z jakého ji nenáviděl kdokoli: protože pravda o něm je ošklivá.

"Během války v Iráku/zásahu proti válce USA neúnavně útočily na Al-Džazíru, bombardovaly její zařízení, zabily jejího bagdádského zpravodaje a zavřely kameramana na Guantánamu. Izrael tento model zopakoval. Všichni novináři musí tyto násilné útoky na svobodu tisku odsoudit."

Vlády, jako je Izrael a Spojené státy, neustále útočí na tisk, chrlí propagandu, manipulují s narativy, podílejí se na online informačních operacích, používají cenzuru a brání viditelnosti prostřednictvím vládního tajemství. Pravda o nich je ošklivá, a proto se snaží zabránit tomu, aby byla jasně vidět.

Stejnou dynamiku uvidíte i ve svém osobním životě u mnoha manipulativních jedinců, s nimiž přicházíte do styku. Vynakládají obrovské množství energie na to, aby ovlivňovali způsob, jak vidíte je, jak vidíte ostatní ve svém okolí a jak vidíte sami sebe. V soukromých rozhovorech o druhých mluví zlomyslně a na veřejnosti prezentují jinou tvář. Manipulují s vnímáním tak, aby se sami jevili jako velcí a zářiví a ostatní jako malí a zlí a nepotřební. Pracují na tom, aby nafoukli váš pohled na ně a znehodnotili váš pohled na sebe sama.

Dokonce i sami v sobě uvidíte stejnou dynamiku. Veškerá naše psychická dysfunkčnost je poháněna podvědomými zraněními, traumaty a mechanismy zvládání, které jsme dosud nevytáhli na světlo vědomí, a pokud jsme k sobě opravdu upřímní, důvodem, proč jsme to neudělali, je to, že v naší vnitřní temnotě se skrývají některé ošklivé pravdy, na které bychom se raději nedívali. Vynést všechny tyto vnitřní démony na světlo, kde mohou být vyléčeni, vyžaduje velkou odvahu a zuřivou oddanost pravdě, ale je to jediný způsob, jak se stát autentickým člověkem.

V příkazu k zastavení vysílání na 45 dní Izrael obvinil zpravodajský kanál z „podněcování a podpory terorismu“.

Vše ošklivé v našem druhu se drží v temnotě a vyhýbá se tomu, aby bylo vidět, ať už jde o zážitky z raného dětství, které bychom raději nezkoumali, nezdravé mezilidské vztahy nebo nejvražednější a nejzvrácenější pudy nejmocnějšího impéria v dějinách lidstva.

A ve všech případech je léčba stejná: každý den udělat vše pro to, abychom při každé příležitosti odhalovali skryté neduhy, traumata a čelili jim. Na osobní úrovni to vypadá jako přísně upřímná a odvážná vnitřní práce. Na mezilidské úrovni to vypadá tak, že věnujeme pozornost způsobům, jakými se zneužívání a manipulace projevují v nás a v lidech, které známe, a pěstujeme vztahy založené na pravdě s lidmi, kteří se řídí pravdou. Na úrovni kolektivu to vypadá tak, že využijete všechny prostředky, které máte k dispozici, abyste pomohli šířit povědomí o zneužívání ze strany našich vládců a o zneužívající povaze systémů, v nichž žijeme, a to s využitím svých jedinečných darů a schopností.

Vidění je prvním krokem ke zdraví, a proto každý nezdravý aspekt lidstva dělá vše pro to, aby se mu vyhnul. Nebudeme mít zdravý svět, dokud se nestaneme vědomým druhem, a vědomým druhem se nestaneme, dokud všichni nebudeme mít neomezené vnímání, a to jak vnitřní, tak vnější.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

Pokud Vás článek zaujal, nezapomeňte jej sdílet s Vašimi přáteli!

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

➡️ Číslo účtu 2302374672/2010

➡️ IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

➡️ BIC/SWIFT: FIOBC

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x